Tänkvärt

5 situationer varje krögare känner igen sig i!

Krogare? Här är 5 situationer vi tror att du kanner igen dig i!

Har du också klagat över låga marginaler, kockar som slutar med kort varsel och stora sällskap som vill betala var för sig? Vi vet vad du menar! Här har vi samlat en lista på 5 saker som kan skita sig på en restaurang. Känner du igen dig?

1. Personal som sjukskriver sig i sista sekund

Finns det något värre än att samla personalen inför ett pass och få höra att Kalle precis sjukskrivit sig? Nästan inte. Lägg på att extrapersonalen inte svarar när du ringer (den här gången heller) och att restaurangen sakta men säkert fylls av fotbollsfantaster som ska se Sverige spela VM-kval. Ni har inte råd att vara en man kort! Inte blir det bättre när Sverige gör 1-0 i första halvlek och det ska firas med extra rundor. Det kanske till och med slutar med att du själv får hoppa in i baren och krångla med kassan? Hård kväll i vilket fall! Och Kalle (som egentligen bara var hemma bakis) möts av sura blickar dagen därpå.

2. Stora sällskap som inte förbokar – och krånglar med beställningen!

Har du också känt paniken när restaurangen stormas av en oväntat stor grupp gäster? Det kanske är ett hungrigt knattelag, ett företag ute på spontanlunch eller ett födelsedagsfirande som missat att förboka. Är det inte också typiskt hur den här typen av sällskap gärna krånglar till beställningen lite extra? Genom att slänga in en vegetarisk rätt som inte finns på menyn, be om att få potatismoset laktosfritt eller salladen utan krutonger. Men ni vet vad man brukar säga – gästerna först!

3. Ett sällskap på 20 där alla vill betala var för sig

Det här med större grupper som envisas med att betala var och en för sig. Trots att vi vet att de har Swish och mellanskillnaden inte ligger på mer än 10 kronor. Vad gör man när man råkat skriva in två öl för lite och den delbetalade notan inte går att ändra? Eller när gästerna glömt bort vem som druckit vad och hur mycket? I vissa fall skulle det vara så mycket lättare om alla bara splittade rakt av – eller swishade.

Vad gör du om kassan kraschar och du inte kan ta betalt alls? Våra bästa tips hittar du här!

4. Kocken (som det tog så lång tid att hitta) säger upp sig

Du letade länge och väl efter den där kocken, som kommer i tid, är schysst och lagar jäkligt god mat. Vi vet att det kan vara en börda att få tag i bra personal – och behålla dem. Särskilt om du har flera restauranger som ska bemannas. Tänk dig själv att du startat ett nytt ställe, står där redo att öppna och inte kan hitta någon som kan laga maten. Det finns en anledning till att man kallar personalen för verksamhetens största tillgång. Detta är extra sant inom vår bransch – för vad är en restaurang utan sin kock?

5. Marginalerna är för små för att göra vinst

Gästerna vill gärna “have it all”. De vill ha god mat lagad på bra råvaror, till ett billigt pris. Ett pris som sällan är tillräckligt för att du både ska kunna leva upp till deras önskemål och gå med vinst. För låga marginaler är ett ständigt gissel och att skapa det bästa av det man har är inte alltid lätt. Det krävs en kompromiss – och det blir antingen maten eller din verksamhet som får ta den större smällen. Hur ska man kunna göra det valet egentligen?

Här avslöjar vi allt om hur du skapar bättre lönsamhet i din restaurang!

Stora handboken för restaurangägare!

Bra läsning? Rekommenderade inlägg