Blogg, Tänkvärt

5 vanliga misstag när man ska öppna restaurang

Många drömmer om att starta och öppna sin egen restaurang, men det är ett större projekt än vad man tror. I det här blogginlägget har vi listat fem vanliga misstag som många gör när de ska öppna restaurang. 

 

  1. Hänger inte med i digitaliseringen

Digitaliseringen är i full gång med att slå sig in i alla branscher och företag. Restaurangbranschen kommer inte undan, trots att vi är lite sena på bollen. Många som startar restaurang idag digitaliserar inte sin restaurang direkt utan följer den gamla skolan, vilket gör att restaurangen inte blir lika effektiv och därför inte lika lönsam. Alla nya restauranger borde vara digitala från början, det underlättar för dig i det långa loppet. Här kan du läsa om 3 anledningar till varför du bör digitalisera din restaurang. 

 

  1. Väljer fel kassasystem

Ett kassasystem är en investering som ska löna sig i längden. Idag finns det flera olika lösningar, men det viktigaste är att det ska vara anpassat för just din verksamhets behov. Dagens kassasystem är onlineplattformar som innehåller kassasystem, expresskassor, smarta kortterminaler och andra lösningar i en och samma mjukvara. Se till att välja en leverantör som har 24/7 support och som kan skräddarsy ett system för just din restaurang. Läs mer om vad ett kassasystem är och vilket som passar för din restaurang här. 

 

  1. Har för mycket på menyn

Något som många nya krögare gör fel är att erbjuda alldeles för många rätter. Filosofin “det ska finnas något för alla” utstrålar tyvärr bara osäkerhet. Dessutom är det svårt – och dyrt –  med kök som ska laga massa olika maträtter. Välj ut några specifika rätter som du vet är bra och som ni kan utan och innan. Då kommer du lyckas! Du har väl inte missat ordspråket “less is more”? 

 

  1. Har ingen långsiktig affärsplan

En affärsplan ska beskriva hur en affärsidé genom mål ska bli verklighet – kortsiktigt och långsiktigt. Många misslyckas dock med att skapa långsiktiga planer, och stannar vid kortsiktiga. Det betyder att restaurangen är fullbokad under öppningsperioden och möjligtvis några månader efter – men inte över en längre tid. Var noga med att göra en fullständig affärsplan som sträcker sig över lång tid. Här får du tips på hur du ska göra en affärsplan för din restaurang. 

 

  1. Rekryterar personal som de inte kan behålla

Att hitta bra personal till din restaurang är bland det svåraste i processen att öppna restaurang. Du vill hitta folk du kan lita på och som vill göra resan tillsammans med dig. Inte någon som slutar efter bara några veckor. För att öka chanserna att  folk vill jobba, och stanna, hos dig – var en attraktiv arbetsplats som respekterar och värnar om sin personal. Det finns inga genvägar! Läs mer om hur du attraherar restaurangpersonal här!

 

Vill du få mer information om vad du ska tänka på när du ska öppna egen restaurang? Ladda ner guiden nedan!

 

Checklista: Öppna restaurang  Allt du behöver veta när du ska öppna restaurang Hämta guide

Bra läsning? Rekommenderade inlägg