Blogg, Tänkvärt

En ”vanlig” banan ska inte vara en besprutad banan – intervju med Sébastien Boudet

Sébastien Boudet är bagare och kock samt känd från Nyhetsmorgon och Dessertmästarna i tv. På hans hantverksbageri “Sébastien på Söder” fick vi chansen att träffa honom och prata ekologi och framtid.

Sébastien tar fram en stor bulldeg och börjar knåda, samtidigt som han springer fram och tillbaka –  hjälper en kund, slänger in några använda tallrikar till disken och lägger fram några handdukar framför oss. Under tiden pratar han oavbrutet om ekologi. ”Ekologi är INTE en trend! Det handlar om att producera mat utan att förgifta jorden och grundvattnet, och istället använda oss av mångfald och det naturliga kretsloppet. Människor måste ändra sitt sätt att konsumera mat – sunt förnuft helt enkelt!”

Det var ungefär 15 år sedan som Sébastien började prata om ekologi i de offentliga rummen, vilket bemöttes med fula ord och hotfulla mail. Samtidigt fick han mail från åtta olika svenska bönder som skrev: “ÄNTLIGEN, någon som pratar om det här!” På Sébastien på Söder är allt ekologiskt och närodlat, och Sébastien själv säger att han har valt att vara tidig med ekologi eftersom han vet att det är det enda rätta och att det kommer göra skillnad.

Alla kommer gå samma väg, förr eller senare

Mat kostar inte vad det borde kosta

När vi börjar diskutera det faktum att många inte köper ekologiska råvaror eftersom de är mycket dyrare, menar Sébastien att mat inte kostar vad den borde kosta idag. Han tar produkter som kaffe, te och bananer som exempel. Det är produkter som kommer från utsatta länder, och som besprutas för att maximera skörden för att kunna sälja mer. Kemikalierna som besprutningen innehåller är giftiga för människor och djur som lever nära odlingarna, vilket gör dessa utsatta människor ännu mer utsatta. ”Även naturen blir förgiftad! Vi kan inte fortsätta så här, vi måste börja producera mat som kostar vad det faktiskt kostar – med rent vatten och frisk luft”.

38 ton lök skördas på grund av fel utseende

Samtidigt som Sébastien hämtar kanelbullar och kaffe till oss så fortsätter han att prata om svinnet, som är större än någonsin. 400 ton mat kastas varje år och det är främst mellan producenten och konsumenthyllan det mesta svinnet äger rum. Det kan det exempelvis vara en bonde som har fått en defekt på en skörd av 38 ton gul lök, vilket innebär att den ser lite annorlunda ut än vad vi tänker oss att en lök ska se ut. ”38 ton lök plöjs istället för att ätas, trots att det absolut inte är något fel på varken smak eller näringsinnehåll, utan det är bara utseendet som är ‘fel’.”

Gurka och tomat finns inte under vinterhalvåret!

Vi börjar prata om att vi tycker att det är svårt att handla ekologiskt idag, och undrar om man verkligen kan lita på ekologisk märkning i butik? Sébastien menar att om man inte har möjligheten att handla närodlat så ska man åtminstone försöka rikta in sig på att handla säsongsanpassade råvaror. Under vinterhalvåret i Sverige finns till exempel inte gurka och tomat, och därför ska vi inte köpa det, utan istället köpa kål, rotfrukter och lök som är i säsong nu. ”Att köpa en ekologisk tomat från Portugal känns inte heller bra i magen – eftersom den ju ändå har transporterats hit”.

“Det här är en ‘vanlig’ bulle – det är resten som skit!”

När vårt samtal med Sébastien börjar närma sig sitt slut så pekar han på sina bullar och säger: “Det här är en ‘vanlig’ bulle, det är resten som skit.” Han börjar sedan prata om bananer igen och menar att idag är en “vanlig” banan en besprutad banan, och en ekologisk banan är en “speciell” banan, vilket är helt fel. Det borde vara tvärtom.

En ekologisk banan borde vara en ‘vanlig’ banan och den vi tycker är en vanlig banan borde heta ‘besprutad’ banan i butik.

Med de orden vill vi avsluta detta inlägg. Hoppas du också har fått en tankeställare, för det fick vi efter intervjun. Tack Sébastien, för det du gör och inspirationen du gav oss!

Här hittar du Sébastien och ekologiskt hantverk

 

Stora handboken för restaurangägare!

Bra läsning? Rekommenderade inlägg