Lönsamhet, Tänkvärt

Gör din restaurang mer ekologisk – Sébastien Boudets 3 bästa tips!

Restaurangbranschen har blivit mer och mer medveten om ekologi. Det finns flera helt ekologiska restauranger i Sverige, och eftersom gästerna i större utsträckning efterfrågar och ifrågasätter råvaror på restauranger så måste fler börja tänka i samma banor. Vi träffade Sébastien Boudet, bagare och tv-kock, på hans hantverksbageri “Sébastien på Söder” för att prata om ekologi och framtid.

Här är hans 3 bästa tips för att göra din restaurang mer ekologisk:

1. Utbilda dig själv och dina gäster

Om du vill börja arbeta mer med ekologiska råvaror så måste du verkligen tro på det för att lyckas! Som restaurangägare är det därför viktigt att först utbilda sig själv, för att sedan kunna förklara för sina gäster varför man väljer att arbeta med ekologiska och närodlade råvaror. Få era gäster att förstå att ni vill vara med och bidra till framtiden, och på sätt få dem att vilja stötta er och förmodligen stanna kvar som gäst.

Sébastien poängterar också att forskning visar att man blir lycklig av att göra bra saker – vilket därför ger en extra boost när man börjar arbeta mer ekologiskt. 😉

2. Använd närodlade råvaror

Sébastiens andra tips är att bara köpa närodlade råvaror från mindre gårdar och små leverantörer. Visst kan det bli lite dyrare, vilket också påverkar slutprodukten (rätten på restaurangen) – men du garanteras en råvara utan besprutning eller genmodifiering, något som är bra både för oss och för naturen. Sébastien tipsar bland annat om att använda sig av äldre djur som “gått i pension”. Detta är djur som många anser inte vara bra nog att använda i matlagning, men som fortfarande är utmärkta att använda sig av, på alla sätt.

3. Utgå alltid från säsongsanpassade råvaror

Sist men inte minst trycker Sébastien extra på att alla borde använda sig av säsongsanpassade råvaror. Det är en enkel och snabb väg mot att bli mer ekologisk. Som restaurang behöver du därför se över menyn och byta ut de råvaror som inte är i säsong just nu. Så här vet du om dina råvaror är i säsong! Exempelvis gurka och tomat är inte i säsong nu i december – ändå ser vi det överallt.

Trots dessa tips är det mycket som ska till för att kunna kalla sig för en helt ekologisk restaurang – men med tanke på att du läser detta blogginlägg är du iallafall på god väg.

Läs hela intervjun med Sebastien Boudet här!

Stora handboken för restaurangägare!

Bra läsning? Rekommenderade inlägg