Blogg, Tips

Så attraherar du restaurangpersonal

Så attraherar du restaurangpersonal

I vår bransch är det ingen hemlighet att det är hög personalomsättning och svårt att få tag på kompetenta medarbetare. Servispersonal säger upp sig för att börja plugga, kockar byter restaurang med jämna mellanrum och bartenders tröttnar på de sena arbetstiderna. I det här blogginlägget kommer vi med tips på hur du behåller din personal (och attraherar ny)!

Teckna kollektivavtal

Idag är det väldigt få restauranger som har kollektivavtal – att teckna ett kan därför göra dig mer attraktiv som arbetsgivare. Genom att erbjuda dina anställda kollektivavtalsenliga regler, kan du öka arbetsplatsens konkurrenskraft. Så länge du förklarar och säljer in villkoren på rätt sätt till din personal, vill säga!

Många har dålig koll på vad kollektivavtal innebär och tänker att “Min arbetsgivare har ju redan bra villkor, jag behöver inte kollektivavtal.” Men så behöver det inte vara! I kollektivavtalet regleras punkter som semester, arbetstid, föräldraledighet och försäkringar. Komplexa områden som många kanske tar som en självklarhet – tills det visar sig inte vara det. Visst är det möjligt att arbetsplatsen redan har bra villkor, men ett kollektivavtal blir en kvalitetsstämpel på att ni verkligen gått in för det.

Det är också viktigt att förtydliga för personalen att kollektivavtalet gäller samtliga, inte bara dem som jobbar heltid. Deltidsarbetande räknas också in, vilket kan kännas betryggande för extrapersonalen! Omfattas inte det viktigaste redan av lagen ändå? Nej, det är det faktiskt inte. Rätten till årliga löneökningar, reglerad övertid, minimilön, ob-tillägg, semesterlön och nattarbete, till exempel, behöver inte ingå automatiskt i anställningsvillkoren. Därför kan det vara bekvämt med kollektivavtal!

Erbjud lönetrappa

Du kan ge din personal incitament att stanna kvar om de får en chans att öka lönen med tiden. Det gör det möjligt för dig att lära upp duktiga medarbetare under tid och belöna dem löpande. När du låter personalen växa in i sin roll skapar du dessutom mer dynamik i tjänsten – och minskar risken att de vänder sig till en annan arbetsgivare för att få upp lönen!

En lönetrappa innebär att det aldrig behöver bli platt och tråkigt, eftersom det alltid finns något att sträva efter. Med ett kollektivavtal kommer också en minimilön – en idé kan vara att låta medarbetarna börja anställningen med den och därefter stega uppåt. Hur mycket lönen ökar och i vilken takt varierar såklart. Det beror både på medarbetarens kompetens, vilja att utvecklas och verksamhetens förutsättningar.

Utvecklingsmöjligheter

Att erbjuda utvecklingsmöjligheter inom restaurangbranschen kan vara knepigt. Den höga personalomsättningen gör det svårt att till exempel skicka medarbetare på utbildning – då man inte kan garantera att de kommer finnas kvar ett halvår senare. Hur knyter man då till sig bra personal och ger dem utrymme att växa? Sätt individuella mål med var och en utifrån vad de vill utvecklas inom. Har du en servitris som vill lära sig mer om viner? Eller kanske en kock som vill testa nya recept? Var öppen för att låta kreativiteten flöda – inom rimliga gränser.

Nya ansvarsområden och uppgifter som gynnar verksamheten ska såklart belönas med ett till steg på lönetrappan ovan. Gör tillsammans upp mål för hur anställningen ska fortlöpa och vad ni båda kan tjäna på det! Om du har en större verksamhet, eller kanske ska öppna upp ytterligare en restaurang, kan det också vara en idé att erbjuda några nyckelpersoner partnerskap i företaget. Det är såklart inte aktuellt i alla verksamheter, men om du har möjligheten är det en gest som tydligt visar att du värderar personerna i fråga.

Krögarens budgetmall  Så mycket kostar din restaurang Hämta guide

Bra läsning? Rekommenderade inlägg