Digitalisering

Så digitaliserar du din restaurang – utan att tappa personlighet!

Bartender bakom disk

Idag finns det en rad funktioner som kan effektivisera arbetet i din restaurang. Expresskassor där kunderna kan hantera sina beställningar själva, appar för bordsbokning och automatiserad fakturering är bara några av dem. Men hur digitaliserar man sin restaurang utan att riskera att bli opersonlig? Det går vi igenom i det här blogginlägget!

Skräddarsy erbjudanden och rabatter

En del förknippar digitalisering med att personalens uppgifter automatiseras bort helt och hållet. Så är dock inte fallet! Det gäller att hitta en balans mellan de nya funktionerna och de befintliga fysiska arbetsuppgifterna. Genom att digitalisera din restaurang kan du både underlätta för personalen och ge kunden bättre service.

Expresskassan är till exempel inte bara ett verktyg för självbetjäning, den låter dig också personalisera gästernas upplevelse av restaurangen. Genom att utforma expresskassan (och andra digitala funktioner) med er egen design, kan du förstärka verksamhetens varumärke. Expresskassan behöver inte bara vara en opersonlig låda av plåt – sätt er logga på den och välj färger som stämmer överens med resten av restaurangen.

Du kan också skapa ett lojalitetsprogram baserat på kunddata – genom att till exempel göra utskick till stammisarna och hålla dem uppdaterade på nyheter i restaurangen. Vore det inte härligt att kunna bemöta en trogen kund med ett “Hej Anders! Nästa vecka får du 10 % rabatt på den där hamburgaren du käkade här sist, hoppas det smakar!”?

Är kassasystem samma sak som kassaregister? Och behöver man ha ett specifikt sådant för restaurang eller går det lika bra med det som finns i butiker? Det reder vi ut i blogginlägget “Vad är ett kassasystem?”.

Låt personalen fokusera på gästerna

Nya digitala funktioner kan också hjälpa er att effektivisera arbetet i restaurangen, så att personalen får mer tid för gästerna. Frigör resurser så att personalen kan jobba mer med värdeskapande, istället för att bara stå och ta betalt i kassan. När du automatiserar bort vissa uppgifter får dina medarbetare mer tid att röra sig fritt i restaurangen. De kan prata med kunderna eller fokusera på att laga maten. Mindre stress för personalen och en trevligare upplevelse för gästerna, då det blir mindre spring.

Att ta upp beställningarna från appar vid bordet börjar bli populärt bland större restauranger. Om ni väljer att införa orderappar kan personalen dessutom direkt se namnet på personen som lagt beställningen. När de lämnar maten vid bordet kan de till exempel lägga till ett “Varsågod Sanna!”, baserat på informationen från beställningen.

Bland mindre restauranger, till exempel hamburgerhak med 1-2 personer i personalen, kan det vara mycket fördelaktigt med expresskassor. När kunderna kan beställa och betala maten själva räcker det att ha en person som jobbar i köket. Kocken kan både laga och servera maten, dessutom behövs det ingen i kassan som tar betalt. Kunden får då både personlig kontakt och användarvänlig service. Det ena behöver med andra ord inte utesluta det andra – vilken kombination skulle passa din restaurang?

Stora handboken för restaurangägare!

Bra läsning? Rekommenderade inlägg