Blogg, Tänkvärt, Tips

Ska du öppna restaurang? Här är dina skyldigheter!

När du ska öppna restaurang finns det några saker du måste göra, och några saker som är viktiga att göra. I det här blogginlägget har vi samlat dessa. 

 

Bygglov

Har du skaffat en lokal där det inte har varit restaurang innan, eller har det varit en restaurang i lokalerna innan och du vill bygga om? Och vill du sätta upp en skylt utanför? Då behöver du bygglov för alla tre saker. Du ansöker om bygglov i din kommun. Under renoveringen måste du även se till att lokalerna är handikappanpassade, eftersom Byggnadsnämnden kontroller detta. 

 

Gasol

Om du kommer hantera gasol i ditt restaurangkök så krävs det ett tillstånd för hantering av brandfarlig vara. Du måste ansöka om detta innan du börjar använda gasolen. Detta tillstånd söker du antingen hos räddningstjänsten eller byggnadsnämnden i din kommun. 

 

Livsmedelshantering

För att få tillstånd att servera och hantera livsmedel måste du ha tillstånd för livsmedelshantering, det ansöker du om hos Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i din kommun. Detta tillstånd gäller för kök, rutiner och egenkontrollprogram. Ansvaret att producera, servera och sälja säker mat ligger på dig som restaurangägare. Det är därför viktigt att du har kunskap om – och rutiner för – din verksamhet så att du uppfyller alla krav som ställs. Ett egenkontrollprogram är ett system för dig som restaurangägare för att säkerställa att dina livsmedel är säkra och uppfyller livsmedelslagstiftningens krav. 

 

Toalett

Om du serverar alkohol måste du ha minst en toalett som dina gäster får använda. Allt över 12 stycken platser kräver en gästtoalett. 

 

Serveringstillstånd

För att du ska få servera alkohol i din restaurang måste du ha ett tillstånd från din kommun. Det innebär först en utbildning och sedan ett prov. Provet säkerställer bland annat din kunskap om alkohollagstiftningen.

 

Avfall

Det är du som krögare som ansvarar för ditt avfall, och det är viktigt att du sköter det på rätt sätt. Kolla upp vad som gäller i din kommun, vissa kommuner är mer strikta med källsortering än andra. Om något går snett kommer det märkas snabbt och du riskerar klagomål från både besökare och närboende. 

 

Musik

Bakgrundsmusik inne i restaurangen är oftast inte ett problem, men om du har en uteservering där du funderar på att ha trubadur eller liveband är det viktigt att kolla upp hur hög ljudnivå du kan ha. 

 

Utrymning

För att din restaurang ska vara så säker som möjligt måste man enkelt kunna ta sig ut om det skulle börja brinna. Tänk på att dörren ut helst ska öppnas utåt och har restaurangen två våningar ska det finnas utrymningsvägar på varje våning. 

 

Uteservering

Om din restaurang ska ha en uteservering är det viktigt att den passar in i miljön utanför, och att den är lätt att ta sig till för personer med exempelvis rullstol, rollator eller nedsatt syn. Det måste även finnas plats bredvid serveringen så att folk kan komma ut och in. 

 

Vill du veta mer om hur du ska tänka när du ska öppna restaurang? Ladda ner hela Checklista här nedan.

Checklista: Öppna restaurang  Allt du behöver veta när du ska öppna restaurang Hämta guide

Bra läsning? Rekommenderade inlägg