Tänkvärt

Vad är ett kassasystem?

Vad är ett kassasystem?

Många missar att kassaregister och kassasystem är två olika saker. Ett kassaregister är i regel en låda man tar betalt med – en gammal traditionell kassa med knappar. Ett kassasystem däremot, är en mjukvara som har installerats på en dator med touchscreen – en smartare lösning med möjlighet till extra integrationer. I det här blogginlägget går vi på ett mycket grundläggande sätt igenom hur ett kassasystem för restaurang funkar!

Vilket kassasystem passar din restaurang

Det finns flera olika typer av kassasystem beroende på verksamhet och användningsområde. Om du planerar att köpa ett kassasystem till din restaurang ska du definitivt ha ett som är anpassat för det. Annars riskerar du att gå miste om flera bra (och nödvändiga) funktioner. Du ska också se till att kassasystemet du väljer är anpassat efter just din restaurang och dess förutsättningar. Ska du driva ett mindre café eller en krog med 50 sittplatser?

När du väljer kassasystem till din restaurang är det viktigt att se över era behov. Hur sköter ni administrationen idag? Vilka integrationer skulle underlätta ert dagliga arbete? Ni kanske vill ha trådlösa kortterminaler med Table Pay, så att personalen både kan ta betalt och skriva ut kvittot till kunden direkt vid bordet. Eller koppla er restaurang till en app för bordsbokning så ni slipper ha telefonen ringandes hela kvällen.

Dagens kassasystem kan även underlätta bokföring, schemaläggning och utbetalning av löner. Du kan lägga till funktioner som bongning till en skrivare och automatiserad fakturering. Hur som haver, möjligheterna är oändliga! Fundera över vad just din restaurang behöver.

Tar det emot att automatisera bort de manuella arbetsuppgifterna? Det betyder inte att du nödvändigtvis måste välja mellan appar och personal. I blogginlägget “Så digitaliserar du din restaurang – utan att tappa personlighet!” går vi närmare in på ämnet.

Hur använder man ett kassasystem för restaurang?

Det finns en viss skillnad i användningsområdena för kassasystem, både när det kommer till enkelhet och lönsamhet. Många system kräver att personalen knappar in beloppet manuellt, skriver ner beställningen på en papperslapp och går bort med den till kocken. Det är flera saker som kan gå fel här. De kan råka slå in fel belopp, skriva för slarvigt så att kocken inte förstår eller slarva bort lappen. Allt detta händer då och då.

För att möta de här problemen har det tagits fram nya funktioner för kassasystem. Numera kan man till exempel programmera in rätter i förväg, så att personalen bara behöver trycka på en knapp där det står “hamburgare” för att priset ska komma fram. Det blir rätt summa alla gånger och går snabbare. Om du väljer till ett bongsystem kan personalen också skicka beställningen direkt från kassan till en skrivare i köket.

Alla kassasystem behöver ha en kontrollbox som registrerar köpen, det är lagkrav sedan 2010. Samtliga transaktioner och inslag av artiklar ska finnas i boxen för att Skatteverket ska kunna ha översikt. Så det är viktigt att kontrollboxen finns och fungerar som den ska.

Stora handboken för restaurangägare!

Bra läsning? Rekommenderade inlägg