Tänkvärt, Tips

Varför tjänar man olika mycket inom restaurangbranschen?

Varför tjänar man olika mycket inom restaurangbranschen?

Det är inte helt okänt att lönen inom restaurangbranschen kanske inte alltid är den bästa. Dessutom är arbetspassen ofta långa, sliter på kroppen och äter upp helgdagarna. Men hur kommer det sig att vissa roller och ansvarsområden tjänar betydligt mer än andra – fast arbetsuppgifterna kan vara lika krävande? Det reder vi ut här!

Som servis på restaurang behöver du ofta slita hårt. Du ska ha koll på nya gäster, kunna menyn utantill, plocka disk, gå ut med maten och vara trevlig i elva timmar i sträck – och ibland är det långpanna utan en enda paus. Att sitta ner på rasten eller ta en promenad finns inte på kartan! Ändå tjänar du mindre än kocken som står i köket och lägger sparris i kors, eller bartendern som skakar drinkar några timmar fredag-lördag. Varför är det så egentligen?

Roller med mer ansvar ger högre lön

Många restauranger i Sverige utgår från HRF (Hotell- och restaurangfacket) och de rekommenderade lönerna. Att jobba i Stockholm, Göteborg eller Malmö innebär alltså inte att du automatiskt har en högre grundlön. Däremot är det ofta mer fine dining i storstäderna – där restauranger med “finare” roller (till exempel sous chef, barchef eller kökschef) förekommer med högre frekvens. Chefsroller som de här får också ofta en högre lön än till exempel kocken eller bartendern – av förklarliga skäl. Mer ansvar = högre lön!

Grundlön vs. OB vs. dricks

De största löneskillnaderna bottnar ofta i dricksen. På vissa ställen i storstäderna kan dricksen bli högre än grundlönen – så att byta arbetsort för att höja sin lön är i många fall inte ett helt ovanligt beslut. Utöver grundlön och dricks så utgör även OB-tillägget en stor del av lönen för många. Det rekommenderade OB-tillägget ligger på drygt 22 kronor ­per timme – en summa som oftast inte motsvarar det slit och jobb som krävs vid kvälls- och helgjobb.

Från 17-21 år ökar lönen mest

Mellan 17-21 års ålder sker de största förändringarna i lön inom restaurangbranschen – framför allt om du arbetar inom servisen. Detta har främst att göra med det antal timmar du faktiskt får lov att arbeta – och självklart alkoholhanteringen. Även här är det ansvaret som sätter störst prägel på din lön. Har du exempelvis gått en utbildning i ansvarsfull alkoholhantering eller blir alkoholansvarig på restaurangen, får du en större betydelse och roll i verksamheten – vilket ofta leder till högre lön.

Läs mer om ungdomslöner på HRF:s webbplats!

Utbildning har större betydelse än erfarenhet

Men den största bidragande orsaken till en högre lön inom restaurangbranschen är varken kopplad till utbildning, erfarenhet, plats eller ålder. Du kan ha jobbat som servitris eller kock på ett ställe i 20 år och lärt dig allt om klientelet och restaurangen – men har ditt ansvarsområde inte utökats så har troligtvis din lön inte heller gjort det. Utbildning är ofta ett framgångsrikt sätt att förbättra sin lön. Restaurang- och turismprogrammet på gymnasiet kanske främst handlar om att lägga grunden till branschen, medan en senare utbildning kan handla om personalhantering, service och bemötande, entreprenörskap, företagsekonomi eller liknande.

Sist men inte minst så beror det varierade löneläget inom restaurangbranschen allra mest på förhandling. Du ska kunna motivera och argumentera för en högre lön utifrån utbildning, ny roll eller annorlunda och utökade ansvarsområden.

Lönestatistik för restaurangbranschen 2018  De viktigaste faktorerna som präglar lönen för dig som jobbar inom restaurang.  Tjänar du rätt? Hämta guide

Bra läsning? Rekommenderade inlägg